“Mozaik številnih podrobnosti” za najvišjo Mladinino oceno
V novi številki Mladine (datum izdaje 17.5) je objavljena ocena naše Špacapanove hiše. Mladinina ekipa na čelu s kulinaričnim kritikom Boštjanom Napotnikom je okušala naš 8 hodni degustacijski menu. Vedno zgovorni niso ostali brez besed – z eno besedo so ga opisali »izjemno«, ki je tudi najvišja Mladinina ocena.
»Pobje ostrih jezikov in ušes so v Špacapanovi hiši ob eni straight in eni sladki žganici pri šanku odobravajoče začeli gruvati na res fajn muziko, ki se je izkazala za le delček v mozaiku številnih podrobnosti, na katere misli mladi gospodar, odkar so mu starši izročili ugledno in dobro vpeljano kraško postojanko…« s temi besedami avtor Mladinine rubrike Konzum začenja pripovedovati o svoji izkušnji iz naše hiše.
Kot nadaljuje je za »Špacapanovo kuharijo potrebnih veliko dela, truda in priprav…« kar se kaže v mnogokomponentnih krožnikih, kjer je jedcu v vsakem trenutku jasno katera jed je na krožniku glavna. Ambient osnovan na »dobro kurirani, resni 60’s/70’s utemeljeni playlisti« ter »ekološko ozaveščena« vinska karta z minimalnimi vinarskimi intervencijami sta bila zgolj dva kamenčka v mozaiku podrobnosti, ki je naši hiši prislužila najvišjo Mladinino oceno – izjemno.
Svoje kulinarično popotovanje po Krasu zaključi z besedami »… -nepozabno. Kar velja za celotno izkušnjo v Špacapanovi hiši – menjava generacij je bila tu izpeljana v najboljši mogoči maniri: stara je mladi izkazala zaupanje, mlada pa je zaupanje poplačala s spoštovanjem tradicije – ki pa je na srečo ni muzejsko zamrznila, ampak jo je z občutkom za okuse, teksture, dramaturgijo in sodobne trende nadgrajuje v izjemno gastronomsko doživetje. Bravo!”
Med drugim je Mladinina ekipa pri nas poskusila tudi: makrone s črnim česnom in kapunovo pašteto (naslovna fotografija, avtor: Boštjan Napotnik),
»Ekipa, da te skipa«
V Špacapanovi kuhinji si je štafetno palico (ali bolje rečeno, kuhalnico) predalo že mnogo kuharskih generacij, za mizami se je izmenjalo veliko stalnih, rednih, občasnih in enkratnih gostov, katere je postreglo več generacij natakarjev in nakatakaric.
Vsak je v hiši pustil svoj pečat, nekateri so pustili svoja najboljša leta – Ada jih je pustila 40 in več. Danes je v gostilni glas razuma, ki po potrebi tudi upočasni hitre misli mlade generacije – sina Agota ter njegove desne roke Boštjana, ki stojita za večino kulinaričnih kreacij.
Tistim, ki nas redno spremljate, se bo mogoče zdelo kot da se ponavljamo. A kakor je zapisano v Mladini gre za mozaik, sestavljen iz mnogih koščkov in podrobnosti. Zato zopet (pa še vedno premalokrat) hvala ekipi, ki pušča za pulti, šankom, nad ponvami in kozicami, pa med pršuti, siri, mesninami, trtami mnogo svojih ur in truda. Boštjan, Klemen, Esma, Matjaž, Ada in Miro hvala za naprej in za nazaj – brez vas nam ne bi uspelo. Ob enem pa je to priložnost, da zaželimo dobrodošlico novemu članu ekipe, Davidu, ki vas bo kaj kmalu spremljal skozi vinsko popotovanje Špacapanove hiše.
Skupaj smo močnejši!
Ago Špacapan
O avtorju članka: Boštjan Napotnik
Boštjan je eden izmed najboljših in najbolj priznanih kulinaričnih kritikov doma. Mnogi, predvsem širša javnost, ga pozna kot voditelja oddaje Desetka na POP TV. Je človek brez dlake na jeziku, kot se rad pošali – kot avtor Maldinine rubrike Konzum je takšen poznan marsikateremu kuharskemu kreatorju pa tudi gurmanom.
Svoje domače kreacije in razmišljanja rad deli tudi na svojem blogu Kruh&vino.
Celoten Mladinin članek si lahko preberete v spodnji galeriji.