V Špacapanovi hiši že dolga leta skrbno preučujemo tradicionalno sušenje mesnin na kraški burji, v zadnjih letih pa smo poudarek s t.i. “pink” prašiča preusmerili na krškopoljskega prašiča. Vsi prašiči so rejeni v sožitju z naravo – v večini so proste reje, v primeru pomanjkanja naravnih plodov pa s krmo, ki jo kmet pridela na polju prav za ta namen. Kot posledica naštetih pogojev se prašiči počasneje redijo in tako nastane meso vrhunske kakovosti.
Meso domačega, krškopoljskega prašiča proste reje, sušimo na naraven in tradicionalen način. S tem, ob kombinaciji soli iz piranskih solin ter popra, dosežemo polnost okusa, kot so jo poznali že naši nonoti in none. Panceta je tako ena izmed najbolj razširjenih suhomesnatih izdelkov, ki zadovolji še tako zahtevnega gosta. Predlagamo, da ob naslednjem obisku tasta, tašče ali gurmanskega prijatelja, narežete Špacapanovo panceto, zagotovo bodo gosti ostali brez besed. Kot spremljevalca pancete pa lahko zraven pripravite še paleto domačih sirov ali drugih domačih izdelkov. Panceta je nesporni spremljevalec jajca s šparglji, slovite “pašte” carbonara, zajčka v omaki, domačega radiča, gresiniov in še marsi kaj.
Špacapanovo panceto hranite v hladnem in temnem prostoru – najbolje v kleti, kjer temperatura ne preseže 15 stopinj Celzija. Shranjevanje v hladilniku tudi pride v poštev. Panceto postrežemo na sobni temperaturi.
Cena na kilogram: 35,00€