V Špacapanovi hiši že dolga leta skrbno preučujemo tradicionalno sušenje pršutov na kraški burji, v zadnjih letih pa smo poudarek s t.i. “pink” prašiča preusmerili na krškopoljskega prašiča. Vsi prašiči so rejeni v sožitju z naravo – v večini so proste reje, v primeru pomanjkanja naravnih plodov pa s krmo, ki jo kmet pridela na polju prav za ta namen. Kot posledica naštetih pogojev se prašiči počasneje redijo in tako nastane meso vrhunske kakovosti.
Sušeno svinjsko pleče je prednji brat slavnega kraškega pršuta. Če je pršut zadnja taca, je svinjsko pleče sprednja noga, ki se je najpogosteje kuhala in pekla ob večjih praznikih ter praznovanjih tekom leta. Mi smo ga z veseljem sprejeli v družbo ostalih suhomesnatih izdelkov ter ga skrbno sušili na kraški burji ob pomoči zelišč kraške gmajne, piranske soli ter popra. Plečeta so v primerjavi z pršuti manjša zato je njihov čas sušenja krajši. V povprečju ga sušimo do 24 mesecev.
Svinjsko pleče lahko narežete kot samostojno jed ali pa ga postrežete v družbi kraških sirov ter domačega kruha z drožmi.
Svinjski pleče hranite v hladnem in temnem prostoru – najbolje v kleti, kjer temperatura ne preseže 15 stopinj celzija. Shranjevanje v hladilniku tudi pride v poštev. Narezano pleče postrezite na sobni temperaturi.
Cena na kilogram je 40,00€.