Koline. Včasih težko pričakovan družinski praznik na vsaki kmetiji, katerega so se ljudje zelo veselili. Razumljivo, saj sta se obilna pojedina in meso le redko znašla na krožniku, medtem ko je danes tako razkošje dosegljivo skoraj vsem.
Dandanes ta praznični dan še ni izumrl, letos ga bomo podoživeli tudi v Špacapanovi hiši. Zbrali se bomo 6. decembra ob 17. uri v Komnu, kjer bomo ob tradicionalni hrani, vinih gostujočih kraških vinarjev in glasbi iz zaprašenih vinilnih plošč doživeli pravo kolinarsko vzdušje.
Degustirali bomo najmanj 36 mesecev zorjen pršut, kuhan pršut s hrenom, prato, panceto, ocvirke, tlačenko, kraške sire, jezik s čebulo, ješprenovo mineštro, možgane z jajcem, jetrca s polento in skuto, krodegine oz. kožarice v testu ali žerjavici, mulce in klobase z repo. Seveda ne bo manjkala svinjska vratovina izpod peke s krompirjem v oblicah in kruh z drožmi iz krušne peči . Za piko na i pa še štruklji po Špacapanovo.