15,00€
Vsebina: 0,5l
Že iz otroštva se spominjam, da smo pri hiši vedno imeli sodček kisa. To je ena izmed pogosto uporabnih surovin zato smo v Špacapanovi hiši skrbno načrtovali pridelavo. To ni zvarek, ki se ob neuspešni fermentaciji zgodi ampak je naš postopek pridelave kisa skrbno načrtovan.
Potopljeni v osrčju Krasa, se naši kisi sprehajajo med eksperimentiranjem in tradicijo. Pridelujemo jih samo iz najboljšega sadja pozne trgatve, ki ga zmeljemo, sprešamo in brez dodatka kvasovk počaka na alkoholno vrenje. Na koncu vrenja dodamo nekaj matičnega klobuka, s katerim sprožimo proces pretvorbe vina v kis.
Alkoholno vrenje, spreminjanje sladkorja v alkohol, in kisanje, spreminjanje alkohola v ocetno kislino, vse to poteka v lesenih sodih, kjer kis stoji od tri do štiri leta. Kisu ne dodajamo žvepla. Tako pridobljen kis je strukturen, mineralen, plemenit in kompleksen, z minimalnim ostankom alkohola. Aroma in okus pa zaokrožena, harmonična in žametna, z dolgotrajnim pookusom.
Ago Špacapan