15,00€
Vsebina: 0,5l
Že iz otroštva se spominjam, da smo pri hiši vedno imeli sodček kisa. To je ena izmed pogosto uporabnih surovin zato smo v Špacapanovi hiši skrbno načrtovali pridelavo. To ni zvarek, ki se ob neuspešni fermentaciji zgodi ampak je naš postopek pridelave kisa skrbno načrtovan.
Potopljeni v osrčju Krasa, se naši kisi sprehajajo med eksperimentiranjem in tradicijo. Pridelujemo jih samo iz najboljšega grozdja pozne trgatve, ki ga zmeljemo in položimo v lesene kadi, kjer brez dodatka kvasovk počaka na alkoholno vrenje. Na koncu vrenja dodamo nekaj matičnega klobuka, s katerim sprožimo proces pretvorbe vina v kis.
Alkoholno vrenje, spreminjanje sladkorja v alkohol, in kisanje, spreminjanje alkohola v ocetno kislino, poteka eno leto v masi, ki še vedno vsebuje kožice grozdnih jagod in usedline (droži). Pred novo trgatvijo maso sprešamo in s skisanim sokom napolnimo lesene sode, kjer kis stoji od tri do štiri leta. Kisu ne dodajamo žvepla. Tako pridobljen kis je strukturen, mineralen, plemenit in kompleksen, z minimalnim ostankom alkohola. Aroma in okus pa zaokrožena, harmonična in žametna, z dolgotrajnim pookusom.
Ago Špacapan