18,00€
Vsebina: 0,5l
Leto pridelave: 2003
Alkoholna stopnja: 43% vol.
Vrsta žganja: tropinovec z aromo po encijanu
O encijanu
Encijan, zeliščno rastlino, pogosto imenujemo tudi rumeni svišč ali košutnik, od koder izhaja tudi ime te Mirove žganice. Sama rastlina sicer doseže starost tudi do 50 let, še večja posebnost pa je njeno prvo cvetenje – to se zgodi šele po dobrih 10 letih. Encijan z značilnimi rumenimi cvetovi, pogosto privlači poglede v vinogradih, kjer je, poleg vrta, stalni gost.
Kot enega izmed najstarejših znanih zelišč, so encijan uporabljali za zdravljenje predvsem želodčnih težav.
Priprava košutnika
Pri pripravi košutnika uporabljamo koreniko encijana, približno 6 centimetrov za liter osnove, v našem primeru Mirovega tropinovca. Koreniko lahko v žganje narežemo ali pustimo v celoti, sledi približno mesec dni sončenja na soncu.
Zdravilni učinki
Košutnik si privoščimo, ko nas pestijo želodčne težave, pomanjkanje apetita ali zgolj iz užitka.