Špacapanova hiša na seznamu najboljših družinskih gostiln in restavracij
Špacapanova hiša je bila umeščena na seznam »Najboljših družinskih gostiln in restavracij« po mnenju spletnega mesta Vivi, šola okusov, katere avtorja sta Uroš in Violeta Mencinger, kulinarična kritika in organizatorja vseslovenske akcije Teden restavracij.
V članku beremo o pomembnosti družinske tradicije v gostilni, med drugim Uroš Mencinger zapiše tudi: »Vita ima štiri mesece, zato še ne ve, naj se nasmeji ali zajoče, ko ji neznanec pokaže buci buc. In tega je, seveda, veliko, ker Vita že od malega raste v gostilni, torej med gosti.« Čeprav dotična zgodba ni iz naše hiše pa v nas prebudi premnoge spomine iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko sta se med mizami Gostilne Špacapan, najprej plazila, potem shodila in tekala Ago in njegova starejša sestra Elis.
Danes je ob, pomoči Ade, gonilna sila Špacapanove hiše druga generacija Špacapanovih na čelu z Agom. Dva Adina vnuka se skozi gostilno sprehajata že nekaj let, v zadnjem času pa jima delata družbo še najmlajša Špacapana tretje generacije. V Špacapanovo družino pa štejemo tudi Boštjana in vse naše sodelavce, ki Špacapanovo hišo sooblikujejo ali so jo pomagali soustvarjati v preteklosti.
Špacapanova hiša je družinska gostilna in to z veseljem poudarimo, saj se zavedamo, da »brez pomoči družine ne more biti (dobrih) gostiln«.
Celoten članek lahko najdete na: https://vivi.si/komentiramo/brez-druzin-ni-dobrih-gostiln/?fbclid=IwAR1WwHq1h3Wkw05rgkVa5SZJIpJOs0b11lhp6nK0CNMNhl6IJ1z3ZSeeCnU