Kisi

Potopljeni v osrčju Krasa, se naši kisi sprehajajo med eksperimentiranjem in tradicijo. Pridelujemo jih samo iz najboljšega grozdja pozne trgatve, ki ga zmeljemo in položimo v lesene kadi, kjer brez dodatka kvasovk počaka na alkoholno vrenje. Na koncu vrenja dodamo nekaj matičnega klobuka, s katerim sprožimo proces pretvorbe vina v kis.

Alkoholno vrenje, spreminjanje sladkorja v alkohol, in kisanje, spreminjanje alkohola v ocetno kislino, poteka eno leto v masi, ki še vedno vsebuje kožice grozdnih jagod in usedline (droži). Pred novo trgatvijo maso sprešamo in s skisanim sokom napolnimo lesene sode, kjer kis stoji od tri do štiri leta. Kisu ne dodajamo žvepla. Tako pridobljen kis je strukturen, mineralen, plemenit in kompleksen, z minimalnim ostankom alkohola. Aroma in okus pa zaokrožena, harmonična in žametna, z dolgotrajnim pookusom.

Kis stekleničimo ob polni luni in ga pred odprtjem pustimo odležati še najmanj leto dni. Poskusite lahko kise iz terana, malvazije, jabolk in hrušk. Za ustvarjanje vrhunskih krožnikov v naši gostilni pa v izredno majhnih količinah pridelujemo še balzamičen kis iz terana in malvazije ter nekaj posebnih kisov iz fig, kutin, malin, sliv, ameriških borovnic in starih sort jagod. Vabljeni.