V Špacapanovi hiši že dolga leta skrbno preučujemo tradicionalno sušenje mesnin na kraški burji, v zadnjih letih pa smo poudarek s t.i. “pink” prašiča preusmerili na krškopoljskega prašiča. Vsi prašiči so rejeni v sožitju z naravo – v večini so proste reje, v primeru pomanjkanja naravnih plodov pa s krmo, ki jo kmet pridela na polju prav za ta namen. Kot posledica naštetih pogojev se prašiči počasneje redijo in tako nastane meso vrhunske kakovosti.
Meso krškopoljskega prašiča domače reje, groba sol iz piranskih solin, poper ter obilo dela in skrbi je pravi recept za odlično salamo. Za salame namenimo le najboljše kose mesa. Špeh je ročno rezan. Salame sušimo v Mirovi kleti v posebej za to pripravljenem prostoru. Prostor mora biti vlažen in hkrati zračen, kar upliva na razvoj plemenite plesni, ki salami daje aromo, svojevrsten buket in bogat, naravni okus. Fermentacija je naravna z avtohtonimi mikroorganizmi. Salame vsebujejo veliko probiotikov in so brez aditivov.
»Šalam«, kot mu rečejo domačini, je spremljevalec vsakega pravega druženja. Nekateri ga okušajo samostojno, drugi v kombinaciji s kruhom iz droži ter domačimi siri – polnost okusa je zagotovljena vsakomur.
Kraško salamo hranite v hladnem in temnem prostoru – najbolje v kleti, kjer temperatura ne preseže 10 stopinj celzija. Shranjevanje v hladilniku tudi pride v poštev. Kraško salamo postrežite na sobni temperaturi.
Povprečna teža salame znaša 500g, z možnostjo odstopanja do 10 g.