V Špacapanovi hiši že dolga leta skrbno preučujemo tradicionalno sušenje mesnin na kraški burji, v zadnjih letih pa smo poudarek s t.i. “pink” prašiča preusmerili na krškopoljskega prašiča. Vsi prašiči so rejeni v sožitju z naravo – v večini so proste reje, v primeru pomanjkanja naravnih plodov pa s krmo, ki jo kmet pridela na polju prav za ta namen. Kot posledica naštetih pogojev se prašiči počasneje redijo in tako nastane meso vrhunske kakovosti.
Kare, zarebrnica, prata ali riba pridelamo iz mesa težjih domačih prašičev s pripadajočo večjo slanino. Meso osolimo z grobo soljo iz Piranskih solin, po nekaj dneh operemo, posušimo in popopramo. Meso nato sušimo v kletnih prostorih Špacapanove hiše. Paziti moramo, da se meso ne presuši zato ga po nekaj mesecih zvakumiramo kjer nadaljujemo zorjenje mesa. Tekstura mesa je čvrsta in posledično mehka. Okus je sladkast in nežno slan.
Sušeni kare hranite v hladnem in temnem prostoru – najbolje v kleti, kjer temperatura ne preseže 15 stopinj Celzija. Shranjevanje v hladilniku tudi pride v poštev. Sušeni kare oz prato postrežite na sobni temperaturi.
Cena na kilogram: 40,00€